Straatintimidatie

Straatintimidatie is wereldwijd een probleem wat vooral vrouwen, meisjes en de LHBTIQ+ gemeenschap treft. Het omvat seksueel getint gedrag zoals uitschelden, opmerkingen of achtervolging, en wordt beschouwd als seksuele intimidatie volgens de Wet gelijke behandeling, artikel 1. Het creëert een bedreigende, vijandige of vernederende situatie die de waardigheid aantast.
In dit thema bieden wij het volgende aan:

Straatintimidatie cijfers

De overgrote meerderheid van de vrouwen wordt regelmatig, soms dagelijks geconfronteerd met seksuele intimidatie op straat. Uit een onderzoek van 2014 van het Europees Agentschap voor de Grondrechten blijkt dat 73% van de Nederlandse vrouwen aangeeft seksuele intimidatie meegemaakt te hebben. Hier wordt uitgegaan van ongewenst staren, aanraken, opmerkingen maken, ongewenste avances enzovoort. Als we deze 73% vergelijken met het percentage Europese vrouwen dat seksuele intimidatie heeft meegemaakt, namelijk 55%, blijkt het Nederlandse percentage een stuk hoger te liggen. Echter, hoeft dit niet te betekenen dat Nederlandse vrouwen het meer meemaken. De verklaring van de Europese onderzoekers is dat in Nederland meer open wordt gepraat over seksualiteit dan in de meeste andere Europese landen, waardoor vrouwen ook eerder seksuele grensoverschrijding of seksueel geweld herkennen. Dit zou betekenen dat Nederland voorloopt op het gebied van bewustwording bij vrouwen. Echter lost bewustwording enkel bij de slachtoffers nog niet veel op, het intimiderend gedrag van de plegers zal moeten veranderen. 

Als we kijken naar de cijfers van seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld naar LHBT+ers komt dit het meeste voor bij transgender personen, lesbiennes en bi vrouwen. Maar ook homomannen en bi mannen maken dit mee. Als we het hebben over negatieve bejegening, bijvoorbeeld het gebruik van het woord ‘homo’ als belediging naar een voorbijganger, komt dit weer meer voor bij de homoman.

Heb je vragen over dit thema?

Zeg hallo tegen
Eline Kouwenberg

Wil je aan de slag met dit thema binnen jouw organisatie?

Klik hieronder op de button en kom met ons in contact, we denken graag mee!
Klik hier om contact op te nemen

Wat zijn voorbeelden van straatintimidatie? 

Non-verbale voorbeelden van straatintimidatie zijn: nafluiten, sissen, tuffen, achtervolgd worden door een voertuig, opgewacht worden buiten de kroeg/club, lopend achtervolgd worden, iemand die ongevraagd meeloopt en overduidelijk bekeken worden (bodyscans).

Verbale voorbeelden van straatintimidatie zijn: uitgescholden of beledigd worden (het gebruik van de woorden als hoer, slet en homo komen veel voor als belediging), gekleineerd worden door benamingen als ‘vrouwtjes’, geld aanbieden voor seksuele handelingen, aanhoudende opmerkingen zoals: “Mag ik je nummer?”; “Ik ben leuker dan je vriend”; “Waar ga je heen; mag ik met je mee?”; “Mis je geen pik”; “Willen jullie een trio?” (voornamelijk wanneer het gaat om een lesbische/biseksuele vrouw of koppel).

Voorbeelden van fysieke straatintimidatie zijn: ongewenst aangeraakt worden, zoals in de bil geknepen worden, tegen een muurtje worden gedrukt, onder je rokje worden gefilmd of in een steegje worden getrokken door mannen. Let op, deze voorbeelden komen vaak in de buurt van aanranding, meld dit soort incidenten dan ook altijd bij de politie.

Intimideermijniet.nl meldpunt, waarom melden? 

BO Diversity is in opdracht van de gemeente Breda een straatintimidatie meldpunt gestart om straatintimidatie beter in kaart te brengen. Een melding doen op het meldpunt leidt niet tot vervolging van de dader, maar het helpt wel bij het inzichtelijk maken van het probleem. Jouw melding van straatintimidatie zorgt ervoor dat de stad beter grip kan krijgen op wat, wanneer en waar straatintimidatie het meeste voorkomt.

Door te melden help jij ons met het verzamelen van waardevolle input waarmee de gemeente Breda veranderingen teweeg kan brengen en veiligheidsmaatregelen kan aanscherpen. De gemeente is enorm betrokken en staat open om met de analyses en rapportages die we elk kwartaal opstellen aan de slag te gaan. Zo hebben we samen plekken in Breda kunnen markeren als hotspots voor straatintimidatie waardoor er extra handhaving naartoe wordt gestuurd, waren het aantal meldingen in het Valkenbergpark via dit meldpunt een van de doorslaggevende factoren om camerabewaking te verlengen in het park en blijven we in gesprek met belangrijke stakeholders zoals de NS, de politie, gemeente Breda, Sfeer op Straat en zelfs de burgemeester om te zorgen dat we de veiligheid in Breda kunnen verbeteren. Dit zorgde ervoor dat we betrokken zijn geweest bij een schouw in het Valkenbergpark voor het verbeteren van de verlichting en is er een motie goedgekeurd om een uitgebreid actie plan in te zetten tegen straat intimidatie in Breda. Naar verwachting gaan de plannen in 2024 van start.

Stop straatintimidatie!

Wil jij helpen om straatintimidatie te stoppen? Lees dan eerst hier wat de oorzaken zijn van straatintimidatie en hier wat jij kan doen als omstander. 

Zichtbaarheid is de eerste stap is naar verandering.

Is jouw gemeente of organisatie ook op zoek naar die eerste stap in verandering?
Start een gesprek
Team BO voor Whip Bustwee personen tijdens Stap voor StapMan poseert voor video camera
Zwart kruis

Start een gesprek met BO Diversity

Vul het verhaal in — zo krijgen wij een goed beeld van hoe wij jou kunnen helpen!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.