Zwart kruis

Start een gesprek met BO Diversity

Vul het verhaal in — zo krijgen wij een goed beeld van hoe wij jou kunnen helpen!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Seksuele Vrijheid

Hoe de orgasmekloof te dichten met een penis

Blogpost
July 30, 2024

We moeten het even ergens over hebben. Hebben jullie weleens gehoord van de orgasmekloof? Dit is eigenlijk een fancy term voor iets waar veel mensen last van hebben, maar waar we niet genoeg over praten. De Orgasmekloof houdt in dat er tijdens de heteroseks een groot verschil is in het krijgen van een orgasme tussen mannen en vrouwen. In het recente onderzoek “Seks onder je 25e” (Rutgers en Soa Aids Nederland, 2023), gaf 85% van de mannen aan meestal of altijd een orgasme te krijgen tijdens de seks, tegenover 49% van de vrouwen. Helaas is dit een probleem dat al lang bestaat (en met lang bedoel ik héél lang). En laten we eerlijk zijn: dit is vet oneerlijk.

Ik vraag me bij dit soort onderwerpen snel af: dit is toch ergens ontstaan? Voor de mede nieuwsgierigen onder ons heb ik dit even uitgezocht. Lang geleden, in de tijd van Hippocrates (ongeveer 2600 jaar geleden), werd er gedacht dat het vrouwelijke orgasme nodig was om de vrouw te bevruchten. De intensiteit van het orgasme zou zelfs de sekse van het kind bepalen. Toen ontdekt werd dat dit niet het geval was, werd het vrouwelijke orgasme als irrelevant beschouwd. Newsflash: hier ging het bergafwaarts voor vrouwen. Het doel van seks was namelijk om de vrouw te bevruchten, en daarvoor was alleen het mannelijke orgasme nodig. Dit betekent dus dat de orgasmekloof al 2600 jaar lang bestaat. In deze jaren zijn er verschillende factoren bij gekomen die de orgasmekloof vergroten en in stand houden. Zo was er lange tijd weinig kennis over het vrouwelijk lichaam. Er werd lang gedacht dat het vrouwelijk lichaam hetzelfde was als dat van de man, afgezien van de geslachtsdelen. De vagina werd gezien als een ‘naar binnen gegroeide penis’ en de anatomie en werking van de clitoris, die vaak een belangrijk onderdeel is van het bereiken van een orgasme, werd pas in 1995 ontdekt. 

Daarnaast is er een tekort aan fatsoenlijke seksuele voorlichting. Veel mensen krijgen geen seksuele voorlichting van hun ouders, en op school wordt er enkel verteld hoe je zwangerschap en soa’s voorkomt. Met een beetje geluk mocht je oefenen op een banaan hoe je een condoom om een penis moet doen (of in mijn geval, om de vingers van een klasgenoot). Ook in seksuele voorlichting is het gebrek aan kennis over de anatomie merkbaar. Pas sinds 2021 (drie jaar geleden!) staat de anatomie van de clitoris naast dat van de penis in de biologieboeken van Malmberg. Tot die tijd kreeg je enkel de baarmoeder te zien. 

De kennis over de clitoris is van enorm belang als het gaat om de orgasmes van een vrouw. Helaas heeft deze onwetenheid ervoor gezorgd dat mensen tegenwoordig nog steeds een vertekend beeld hebben van (hetero)seks. De statistieken spreken boekdelen; zo weet 30% van de vrouwen en 25% van de mannen de clitoris niet te vinden. Daarnaast denken 7 op de 10 mensen dat het gebruikelijk is dat een vrouw klaarkomt bij penetratieseks. Dit is niet zo: slechts 30% van de vrouwen heeft altijd of vrijwel altijd een orgasme bij vaginale penetratie. Wat hier echter belangrijk is om over te weten, is dat dit orgasme nog steeds alles heeft te maken met de clitoris! Een vaginaal orgasme is namelijk nog steeds clitoraal, omdat je bij vaginale penetratie de G-spot stimuleert, een plek waar de uitlopers van de clitoris tegen de vaginawand aankomen. 

Nou heb ik het tot nu toe alleen gehad over de orgasmekloof bij heteroseks. Hier heb ik een hele simpele reden voor: bij lesbische seks komen vrouwen nou eenmaal veel vaker klaar. Ongeveer 86% van de vrouwen komen tijdens seks met een andere vrouw tot een orgasme. Ik herhaal: ZES EN TACHTIG. Weet je nog hoeveel procent van de vrouwen klaarkomt tijdens heteroseks? Juist, 49%. En waarom het bij lesbische seks wél goed lijkt te gaan, heeft alles te maken met dat het hoofdonderdeel van de seks niet penetratie is (zoals bij heteroseks), maar clitorale stimulatie. Er is hier een gelijkwaardig begrip van elkaars anatomie en geen sprake van een traditionele gendergerelateerde rol. 

Het wordt dus tijd dat we dit ook bij heteroseks gaan rechttrekken. Laten we niet langer toekijken terwijl de orgasmekloof blijft groeien. Iedereen heeft namelijk recht op een orgasme tijdens de seks, dus laten we even ingaan op hoe we deze orgasmekloof kunnen dichten.

1. Erken het probleem

(Niet kunnen) klaarkomen is een gevoelig onderwerp, wat het juist zo belangrijk maakt om erover te kunnen praten. We moeten de orgasmekloof meer bespreken en erkennen dat het een reëel probleem is, zelfs als het niet direct op jou van toepassing is. Zo kun je het benoemen bij je vrienden, vriendinnen en je (seks)partner, en aanhoren wat hun ervaring hiermee is. Door dit soort onderwerpen in een casual setting te bespreken, verminder je het taboe. 

2. Educatie en onderzoek (met jezelf!)

Neem de tijd om jezelf te informeren over seksualiteit, inclusief onderwerpen zoals de orgasmekloof en seksuele gezondheid en praat hier met anderen over. Heb je zelf moeite met het komen tot een orgasme? Leer, eventueel samen met je sekspartner, over jouw en je partners lichamen en wat voor beiden nodig is om een orgasme te bereiken. Kijk wat plezier en genot betekenen voor jullie en hoe je elkaar kunt helpen om tot een bevredigende seksuele ervaring te komen. Je kunt dit ook toepassen bij jezelf. Houd eens een spiegel tussen je benen om te zien hoe jij eruitziet. Experimenteer met aanraking op verschillende plekken en kijk welke sensaties dit teweegbrengt. 

3. Normaliseer (het zoeken van) professionele hulp

Veel mensen weten niet dat je naar een seksuoloog kunt gaan, wanneer ze moeite hebben met het krijgen van een orgasme. Het is daarom belangrijk dat we open gesprekken aanmoedigen over het zoeken van professionele hulp. Normaliseer het idee dat het oké is om hulp te vragen en dat het een teken van kracht is om aan je seksuele gezondheid te werken.

Laten we streven naar een wereld waarin seksuele vrijheid en bevrediging voor alle genders vanzelfsprekend zijn. Door open communicatie, educatie en het überhaupt erkennen van het probleem kunnen we de eerste stappen zetten voor deze orgasme-revolutie. Of je het nou doet met een dildo, een paar vingers of een penis, samen krijgen we deze kloof hopelijk snel dicht.

Podcast afleveringen over de orgasmekloof op Spotify:

  • Damn, Honey - “Aflevering 29 – Over seksueel plezier, clitkunde en vulvalippen. Met Ellen Laan en Belle Barbé”

  • Late Night Talks - “Size inclusive merken, inclusieve wellness centrum Kabra & de orgasmekloof”

October 15, 2024

Zichtbaarheid is de eerste stap is naar verandering.

Is jouw gemeente of organisatie ook op zoek naar die eerste stap in verandering?
Start een gesprek
Team BO voor Whip Bustwee personen tijdens Stap voor StapMan poseert voor video camera