Bumble maakt mij hetero. Althans, dat probeert het algoritme. Bumble geeft je de mogelijkheid om iets leuks over jezelf te schrijven, je beste foto’s te kiezen, je sterrenbeeld met anderen te delen en aan te geven op wie je valt. Dat laatste lijkt Bumble alleen niet zo goed te snappen.
Mijn collega, die destijds als vrouw door het leven ging en alleen vrouwen op diens profiel had aangevinkt, kreeg alsnog om de tien swipes een man te zien. Een mannelijke studiegenoot daarentegen, die uitsluitend vrouwen had aangegeven, kreeg om de 100 swipes maar één keer een man te zien. Dat mannen de datingapps domineren is niet nieuw, maar je verwacht toch wel dat beide genders net zo vaak een man voorbij moeten zien komen? Zelf wil ik iedereen zien. Ik, als vrouw, krijg ongeveer om de 25 swipes een vrouw op mijn scherm te zien. Ook al geef ik specifiek aan dat ik op alle genders val. Als ik mijn profiel op uitsluitend vrouwen zet, krijg ik alsnog regelmatig mannen te zien. In mijn account heb ik dus standaard het hokje mannen uit staan, zodat ik een betere balans aan profielen tegenkom.
Dit heeft allemaal te maken met heteronormativiteit. Deze term zegt dat we in onze samenleving hetero als de norm zien en daar ook binnen het systeem, sociaal of data gedreven, van uitgaan. Wat dit betekent, is dat als je niet hetero bent, je sneller gevaar loopt, je minder kansen krijgt dan hetero mensen en/of dat sommige wettelijke mogelijkheden (denk aan het homohuwelijk) van je worden ontnomen. Bumble doet hier ook aan mee, het beperkt namelijk je kans in slagen op de liefdesmarkt.
Een mogelijke verklaring voor het experiment van mijn collega is dat homoseksuele en/of biseksuele gevoelens onder mannen een veel groter taboe is dan onder vrouwen. Het leidt bij mannen tot onzekerheid, woede en soms zelfs geweld. Ik voel de grapjes al aankomen: 'Haha Richard, jij krijgt gewoon mannen op je Bumble. Toch stiekem homo?’ Een PR-nachtmerrie. Niet gek dat 74% van de biseksuele mannen niet open is op het werk over zijn eigen seksuele oriëntatie (LHBTI monitor, 2022).
De heteronorm op vrouwen en gender diverse mensen loslaten is imago technisch een stuk veiliger dan wanneer je dit bij mannen doet. Bumble is een van de velen in het rijtje die, bewust of onbewust, impliceert dat biseksualiteit een fase is. Zo word je als biseksueel persoon of in het hokje gay, of in het hokje straight geduwd. In het geval van Bumble dus in het hokje straight. Het is daarnaast ook een van de platforms die hetero mensen betere kansen geven in het leven. In hun geval doen ze dit door een algoritme door te voeren die geschiktere profielen toont voor heteroseksuele mensen dan mensen met een andere seksualiteit.
Maar hoe werkt het dan precies, zo’n algoritme opbouwen? Iets wat je misschien niet wist, is dat je niet alleen als maker voorkeuren opgeeft, het algoritme kan ook voorkeuren doorgeven. In de documentaire Reference Man van Sophie Frankenmolen wordt het voorbeeld gegeven over het wervingsalgoritme van Amazon. Amazon gaf de voorkeur aan mannen voor nieuwe posities. De makers hadden het algoritme hier geen opdracht voor gegeven, maar het algoritme werkte met de huidige afspiegeling van het bedrijf. Hier zag je dat vooral mannen de hogere functies bekleedden en dat een hogere positie gelijk stond aan succes. Zoals Bas van de Haterd, internationaal auteur en expert HR Technologie zegt: “Eigenlijk is het heel simpel, we vertellen een algoritme wat succes is. Hoe onze maatschappij is opgebouwd, als mede onze definitie van succes, is de uitkomst van het algoritme.” In een wereld waarin een relatie tussen een man en een vrouw nog steeds hoger wordt gerankt dan een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen, is de keuze voor een algoritme bij een biseksueel persoon snel gemaakt: doe maar gewoon de hetero variant.
Neem vooral zelf ook eens de proef op de som! Zo lang deze algoritmes bij Bumble nog in stand worden gehouden, blijf ik gewoon bij Feeld. Hopelijk zie ik jou daar.
x Eline